O NAS

Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko Bałon” to jedno z wiodących gospodarstw
pasiecznych południowo wschodniej Polski. Tradycja pszczelarska kontynuowana jest już w trzecim pokoleniu. Duże doświadczenie praktyczne nabyte w ciągu 35 lat prowadzenia pasieki oraz stała kontrola jakości wyrobów pozwalają wytwarzać miody najwyższej jakości. Pasieka certyfikowana zlokalizowana jest na ekologicznie czystych terenach Jaśliskiego Parku Krajobrazowego, czego potwierdzeniem jest posiadanie
przez gospodarstwo od 2008 r. certyfikatu ekologicznego. Produkty BIO mają na etykiecie umieszczony znak Rolnictwa Ekologicznego , co informuje konsumenta o zgodności wyrobu z wymaganiami rolnictwa ekologicznego.

Nasze gospodarstwo rodzinne oprócz produkcji ekologicznej posiada również pasieki konwencjonalne, z których pozyskiwane miody i inne produkty metodami tradycyjnymi.

W naszej ofercie mamy: miody (ze spadzi jodłowej, leśne), pyłek kwiatowy (obnóża pszczele), propolis, pierzgę w miodzie, miód z pyłkiem i propolisem, miód z malinami, miód z płatkami róży, matki pszczele, odkłady pszczele, pakiety. W naszej pasiece staramy się w pierwszej kolejności stawiać na pszczoły ,potem na miód. Z pszczołami pracujemy w duchu zrównoważonego rozwoju. Miód jest wyjątkowym darem pszczół dla ludzi.

Kiedy miód jest ekologiczny?

Pasieka, z której pozyskiwane są produkty BIO musi być zlokalizowana na terenie, na którym stężenie szkodliwych substancji zanieczyszczających powietrze, glebę i wodę nie może przekraczać ściśle określonych wartości dopuszczalnych. Dodatkowo w promieniu maksymalnego zasięgu pszczół (ok. 3 km) powinny znajdować się gospodarstwa ekologiczne lub dzika roślinność. Na tych terenach eksplorowanych przez pszczoły nie mogą być stosowane żadne chemiczne opryski. Musi być także zachowana odpowiednia odległość pasieki od wysypisk, spalarni śmieci, ruchliwych
dróg, autostrad itp. uniemożliwiająca znalezienie się szkodliwych substancji
w miodach, pyłku, pierzdze i propolisie. Samo rozpoczęcie produkcji ekologicznej w pasiece poprzedza okres przejściowy trwający przynajmniej rok, a zanim powstanie pierwszy ekologiczny miód, muszą upłynąć trzy lata. Po okresie przejściowym jednostka certyfikująca wydaje certyfikat na produkty ekologiczne.

Wyróżnienia i podziękowania

Galeria zdjęć